Rehberlik

KİTAP ÖNERİLERİMİZ

1

Çocuğunuz yapma dediğiniz şeyi gözünüzün içine baka baka yapıyor mu? Yemeğini yemiyor ve yemeğiyle oynuyor mu? Alışverişe çıktığınızda “İsterim işte” diye tutturuyor mu? Hiç durmadan sorduğu sorularla sizi bunaltıyor mu? Yalan söylüyor mu? Ya da başkalarının yanında uslu dururken sizin yanınızda azıtıyor mu?

2

Anne-baba olma serüveni, sağlıklı bir evlilik, doğru zamanda ve isteyerek dünyaya getirilen bir çocukla başlar. Çocuğun gelişi, size bağımlı, sizden öğrenecekleri ve görerek taklit edecekleri ile yaşama hazırlanan bir varlıkla sürdürülecek yeni yaşamın başlangıcıdır.

Aile ve Evlilik Danışmanı Özgün Kızıldağ’ın kaleme aldığı Çocukları Anlama Kılavuzu, yalnızca anne-babalar için değil, bebeklikten ergenlik dönemine kadar çocuklarla iletişim içinde olan, bir çocuğun gelişim serüvenini merak eden herkes için bir rehber niteliği taşıyor.

 
Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, yayınlandığı 2007 yılından beri çok satanlar listesinden çıkmamış ve temel eser haline gelmiş bir kaynak. Bruce D. Perry, çocuk psikolojisi ve travma üzerine uzmanlaşmış bir psikiyatrist olarak, yıllar içerisinde deneyimlediği sarsıcı, yaralayıcı aynı zamanda ilham verici, en önemlisi sevmek ve kaybetmek üzerine çok şey öğreten iyileşme hikayelerini bu kitapta topluyor.

20.yüzyıl, çocuk haklarının ilanına tanık oldu; çocukluğun tanımı değişti. Üstelik Mayıs 1968'de "yasaklamanın yasaklanması" anlayışı da ortaya çıkmıştı. Ana babalar bu köklü değişimler karşısında şaşkınlığa düştü. Çoğu itaat anlayışıyla yetiştirilmişti.

Çocuk ve Ekran

Çocukların maruz kaldıkları ekran çeşidi gün geçtikçe artıyor. Bir nesil öncesinin çocukları sadece televizyonu biliyordu. Sonrasında bilgisayar her evin bir parçası haline geldi. Son bir kaç yılda ise hayatımızdaki ekranların sayısı tablet ve telefonlar ile oldukça arttı. Şüphesiz evimizdeki bu ekran artışının birçok etkisi var. Ekranlar hayatımıza konfor ve keyif kattılar ama hayatımızdan birçok şeyi de alıp götürdüler. Bu zararın en büyük etkisi ise çocuklar üzerinde oldu.

Doğa ve Çocuk

Hayatımız iklimlerle ne kadar şekilleniyor değil mi? Beğenilerimiz, ihtiyaçlarımız, günlük rutinimiz… Peki, biz doğanın döngüsü içerisinde kendimize yer bulabiliyor muyuz? Yoksa bizim döngümüz doğadan kopalı çok mu oldu? Oysa insan olarak;  “topraktan geldik “ diyen, tabiatın bir parçası olan ve tabiata ihtiyaç duyan varlıklarız. 

 

 

OKUL OLGUNLUĞU

5

Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir. Bu önemli başlangıç için çocuğun hazır olması ilerideki başarısını da etkileyecektir. Çocuk için okul, hiç tanımadığı bir ortam, öğretmenler, yeni arkadaşlar, uymak zorunda olduğu kuralları içeren yeni bir sosyal çevredir. Ancak gerekli bilgi ve becerilere sahip olursa okula uyum sağlayabilir.

Tıklayınız